Забавления

ФУТБОЛ

Футболът (от английски: football, от foot, „крак“, и ball, „топка“). Футболът е най-популярният спорт в света. Футболът се играе на правоъгълно поле, покрито с естествена или изкуствена трева, като целта е топката да бъде вкарана във вратата на противника, при което се отбелязва гол. Вратите на двата отбора са разположени на късите страни на правоъгълното поле. По време на игра само вратарите имат право да докосват топката с ръка, а останалите играчи обикновено я ритат с крака и в редки случаи я пресрещат с тялото или главата си. Мачът се печели от отбора, отбелязал повече голове. При равен брой голове, в зависимост от изискванията на състезанието, резултатът може да се обяви за равен или играта да продължи в допълнително време или с дузпи.

Съвременният футбол води началото си от Англия, където през 1863 година. Международните футболни състезания се координират от Международната футболна федерация (ФИФА), която е създадена през 1904 година. Най-престижното международно състезание е Световното първенство, провеждано веднъж на четири години.

За повече информация относно правилата и историята на играта: https://bg.wikipedia.org/wiki/Футбол

БАСКЕТБОЛ

Баскетболът (от английски: basketball) е отборен спорт с топка, която се играе от два отбора с по 5 играча на правоъгълно игрище с размери 28×15 m. Всеки отбор се стреми да вкара топката в коша на противника. Кошовете са с диаметър 45,72 cm и са монтирани на височина 3,05 m на табло в двата насрещни края на игрището. Размерът на игралното поле е 28 (странична линия) на 15 метра (линията под коша). Баскетболът е един от най-популярните и най-гледани спортове в света.

За повече информация относно правилата и историята на играта: https://bg.wikipedia.org/wiki/Баскетбол

ХАНДБАЛ

Хандбал (на английски: Handball) е олимпийски колективен спорт. Играчите са разделени на два отбора с по 7 играча. Мачът продължава 60 минути (2 полувремена по 30 минути, разделени с 10-минутна почивка). Целта е да се отбележат колкото се може повече голове, за да бъде победен съперникът. Смята се, че подобни игри са съществували в Древна Гърция и Германия. Хандбалът започва да се играе масово през 1920 г., а през 1936 г. става олимпийски спорт на олимпийските игри в Берлин.

За повече информация относно правилата и историята на играта: https://bg.wikipedia.org/wiki/Хандбал

ВОЛЕЙБОЛ

За повече информация относно правилата и историята на играта: https://bg.wikipedia.org/wiki/волейбол

 

БАДМИНТОН

За повече информация относно правилата и историята на играта: https://bg.wikipedia.org/wiki/бадминтон

 

 

ДАРТС

Вид игра, или по-скоро поредица от взаимосвързани игри, в които играчите хвърлят къси стрелички по кръгла мишена, окачена на стената. Въпреки че в миналото са се използвали различни видове мишени и правила, сега с термина дартс обикновено се обозначава стандартизирана игра с определена конструкция на мишената и ясни правила.

Играта се е зародила преди няколко столетия на Британските острови. И досега дартс е традиционна игра за пъбовете на Великобритания, Холандия, скандинавските страни, Съединени американски щати и др. Освен това дартс се играе и на професионални състезания.

Отбелязване на точките. Стандартните мишени са разделени на 20 секции, които са номерирани. Всяка една от секциите има зона за удвояване на точките (във външната част на секцията) и за утрояване на точките (в средата на всяка секция). В центъра на мишената има два концентрични кръга, външният от които се нарича бик или ирис, а вътрешния – биче око.

За повече информация относно правилата и историята на играта: https://bg.wikipedia.org/wiki/дартс

ТЕНИС НА МАСА

Спорт, практикуван от двама или четирима играчи, които удрят пинг-понг топче с помощта на ракети. Играе се на тенис маса, разделена по средата от мрежа. Целта на играча е да не позволи на топчето да докосне повече от един път от неговата страна на масата и да го върне, така че то да тупне повече от един път в срещуположната страна на масата или, ако докосне само веднъж, другият играч да не може да го върне обратно. Човекът, който удря топчето пръв, изпълнява сервис. Топката трябва да бъде ударена от сервиращия така, че първо да докосне неговото игрално поле и след като мине над мрежата, да докосне полето на посрещащия състезател. Обикновено преди да започне играта, се тегли жребий, в който печелившият избира поле или сервис.

За повече информация относно правилата и историята на играта: https://bg.wikipedia.org/wiki/тенис на маса